Projecten

"When our perils are past, shall our gratitude sleep?"

"Als onze gevaren zijn verdwenen, zal onze dankbaarheid dan slapen?" - George Canning

Vliegeniersmonument Giessenlanden

Op 2 mei 2015 werd te Giessenburg het Vliegeniersmonument door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven onthuld. Het monument houdt de herinnering levend aan de zes geallieerde vliegtuigen en 36 Britten, Amerikanen en Canadese vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het grondgebied van de voormalige gemeente Giessenlanden zijn neergekomen. Hierbij kwamen 14 bemanningsleden om het leven .

Vliegeniersmonument

In 2013 vond Peter den Tek bij toeval in een weiland bij Asperen onderdelen van wat later een Amerikaanse B-17F bommenwerper bleek te zijn. Dit was het begin van het project Vliegeniersmonument Giessenlanden. In samenwerking met de historische verenigingen van de gemeente Giesselanden werd een stichting opgericht die tot doel had om de zes gealieerde vliegtuigen en bemanningen middels een monument te eren. Op 2 mei 2015 werd door professor mr. Pieter van Vollenhoven het vliegeniersmonument te Giessenburg onthuld. Dit in het bijzijn van meer dan 40 opgespoorde familieleden uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Canada.

WO2 en Vliegeniersmuseum te Fort Vuren

Op 10 mei 2017 werd door professor mr. Pieter van Vollenhoven het WO2 en Vliegeniersmuseum geopend. In dit museum wordt het verhaal verteld van de luchtoorlog boven het Rivierengebied tussen Dordrecht en Nijmegen en tussen de rivieren de Lek, Merwede/Waal en de Maas.

Het Museum

Na de succesvolle afsluiting van het project Vliegeniersmonument Giessenlanden werd in augustus 2015 gestart met het project Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal. Ook hier was het doel het permanent eren van de bemanningen van vijf in de voormalige gemeente Lingewaal neergekomen geallieerde vliegtuigen. Er werd gekozen voor een museum waarin de verhalen van de vliegeniers aan de hand van persoonlijke spullen worden verteld. Inmiddels worden ook de verhalen verteld van burgers en vliegtuigen die in de regio Rivierenland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergekomen. Het museum werd in het bijzijn van bijna 50 familieleden op 10 mei 2017 geopend.

WO2 Herinneringsroute West Betuwe-West

Een fiets en wandelroute die langs meer dan 22 herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog voert. Neergestorte vliegtuigen, verzet en verraad, omgekomen burgers en jodenvervolging. De route is beschikbaar in een geprinte versie die 30km lang is en in een app versie die 52km lang is.

Copyright NL40-45/Peter den Tek @ All Rights Reserved

Het Museum

De door NL40-45 ontwikkelde route combineert het fietsen door de mooie West Betuwe met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De route voert langs meer dan 20 plaatsen waar tijdens de oorlog dramatische gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Door de route langs restaurants, winkels en andere gelegenheden te laten leiden biedt het een scala aan mogelijkheden voor de fietstourist. De route kan ook in het Engels of Duits worden gemaakt zodat ook toeristen uit het buitenland deze unieke ervaring kunnen beleven. Klik hieronder voor meer informatie.